MURNAU-WERDENFELSER KVÆG, EN BAYERSK RACE, DER ER I FARE FOR AT UDDØ

MURNAU-WERDENFELSER KVÆG, EN BAYERSK RACE, DER ER I FARE FOR AT UDDØ

Play Video
„I vores Wirtshaus Pschorr hørte vi i starten folk sige: Der er et eller andet i vejen med kødet, for det smager jo af noget!“ – Jürgen Lochbihler, idehaver af Wrtshaus Pschorr i München

MURNAU-WERDENFELSER KVÆG I TYSKLAND Vi kom til bunds i oprindelsen af dette velsmagende kød i den femte og sidste etappe af vores Epic Meat Tour. Til dette gik vi til Jürgen Lochbihler, som fortalte os om sin succeshistorie med at redde den truede Murnau-Werdenfels kvægrace fra Bayern.

I de sidste årtier har der været en kraftig reduktion i antallet af Murnau-Werdenfels kvæg i Tyskland. For omkring 100 år siden var der omkring 60.000 stykker Murnau-Werdenfels kvæg alene i Bayern, og 60 år senere var der færre end 200. Årsagen til dette er det utilstrækkelige udbytte af mælk og kød, som dyrene kan tilbyde. På grund af den stærke økonomiske tankegang i 1970erne, blev racen erstattet af andre dyr, som kunne give en højere mælke- og kødydelse.

KØDET FRA MURNAU-WERDENFELS KVÆGET HAR EN INTENSIV SMAG

Lochbihler har sat sig som mål at modvirke det faldende antal Murnau-Werdenfels kvæg, og har sammen med sine partnerlandmænd faktisk formået at sikre, at dyrene ikke kun findes på landmændenes græsgange, men også på menuerne igen. Foreningen Murnau-Werdenfelser Verein blev grundlagt til dette formål. Udløseren til alt dette var en kødanbefaling til Lochbihler fra en landmand, der opdrætter kvægracen. Efter at Lochbihler havde testet kødet, ville han holde fast i denne smagsoplevelse og besluttede ikke kun at inkludere det velsmagende kød i sin menu, men også for at forhindre dyrene i at uddø. Hans mål var at belønne de landmænd, der trods de mulige økonomiske tilbageslag besluttede sig for Murnau-Werdenfelser kvæg. På grund af dette betaler Lochbihler landmændene en højere pris for kødet fra disse kvæg med den begrundelse, at specialkød også kan være lidt dyrere.

Under vores besøg i Bayern tog Lochbihler os med til en af sine landmænd. Josef Schmid ville tage udfordringen op med at opdrætte det lokale Murnau-Werdenfels kvæg. Schmid mødte dog også meget modstand udefra, men for ham var det den rigtige beslutning, og nu græsser hans Murnau-Werdenfels kvæg lykkeligt på gårdens græsarealer året rundt. Lochbihler og Schmid lægger særlig vægt på et dejligt og langt liv for kvæget, fordi de er af den opfattelse, at et dyrs alder og liv afspejles i dets kød. Således gør ikke kun det intramuskulære fedt kød fra Murnau-Werdenfels kvæget noget helt særligt, men også dyrets historie og alder.

SÅDAN TILBEREDES KØDET FRA MURNAU-WERDENFELSE KVÆGET

Denne gang tilbeberedte vi tre udskæringer, en filet (også kaldet mørbrad), en flanksteak og en ribeye på grillpladen på Advantage 345S gasgrillen. Vores tip: For at forhindre kødet i at hænge fast, kan man lade fedtkanten af kødet stå lidt over den varme grillplade. Efter at udskæringerne er blevet svitset kort og kraftigt på grillpladen, skal de have yderligere 10 minutter på den indirekte zone. I smagstesten overbeviser udskæringerne med deres stærke kødsmag!

1
Hot Tip: Her kan du læse endnu mere om Flank Steak, Filet og Ribeye og alle andre oksekød-udkæringer.

FISK, KØD ELLER GRØNTSAGER? FIND DEN PERFEKTE OPSKRIFT: