Tips til at grille på spyd

Med grillspyddene fra Char-Broil behøver du ikke at opsøge delikatesseafdelingen i supermarkedet, fordi fra nu af kan du lave dine egne stege på spyd derhjemme.

___

Med denne fremgangsmetode stikkes kødet på et langt grillspyd, der drejer sig langsomt ved konstant hastighed. På den måde steger kødet jævnt ved konstant temperatur, også over et længere tidsrum. Desuden forbliver det ekstrem saftigt, da det først steges for fuld varme, og kødsaften dermed holdes inde.  Grillspyd anvendes til større udskæringer eller hele dyr, såsom kylling, pattegris eller kalkun. Lammekølle, svineskank og okseudskæringer egner sig ligeledes godt. Her er et par enkle tommelfingerregler til grill med spyd:  

Køb det rigtige spyd

Du skal sørge for at købe et spyd, der drejer ved konstant hastighed. Dermed steges kød jævnt og hurtigt og taber ikke for megen saft. Char-Broil har forskellige modeller i sortimentet, der passer til forskellige grills. Hvis du ikke er sikker, skal du købe universal-spyddet: Det passer til alle grills.

Marinader og saucer

Når først spyddet er på plads, skal du forberede en marinade eller krydderblanding af dine yndlingskrydderier. BBQ-saucer med sukkerindhold bør dog først tilføjes godt 10 minutter inden grillmaden er færdig, da de nemt brænder på.

God balance

Vær sikker på at spidde kødet i midten, så det kan stege jævnt.    

Saftig grillkylling på spyd

1
Form kyllingen så rund som mulig.
2
Kryds lårene og bind dem sammen med køkkensnor. Gentag processen med vingerne. Vingerne bindes nu under skuldrene, over spidserne og omkring kyllingens ryg.
3
Stik grillspyddet gennem brystet parallelt med rygsøjlen. Det skal komme ud igen i den bageste åbning.  Vær sikker på, at det sidder midt i.
4
Spyddets kødklemmer anbringes nu i brystet og ved gumpen. Vær sikker på at de sidder stramt, så at kyllingen ikke kan glide af.
5
Rul spyddet mellem begge hænder, inden du anbringer det på grillen. Det skal kunne drejes nemt og jævnt. Hvis en side er tungere, er kyllingen ikke korrekt afbalanceret. Justér kødklemmerne efter behov.

Svine-, okse- eller lammekød grillet på spyd

1
Før spiddet på langs midt gennem kødet.
2
Fastgør kødklemmerne og kontrollér, om kødstykket er balanceret. Hvis kødet er ujævnt fordelt, kan du efter behov tilpasse kødklemmerne. Et ubalanceret stykke kød belaster motoren unødigt.

Tilberedningstider

Tilberedningstider afhænger af kødstykkets størrelse. Ligesom ved direkte grill, har vind, lufttemperatur og luftfugtighed en indflydelse på tilberedningstiden. Med grillspyd er det lidt sværere at kontrollere, om kødet er lavet. For at være på den sikre side, skal du stoppe spyddet 15 til 20 minutter inden den anslåede tilberedningstid og måle kødets kernetemperatur. Lad kødet hvile 5-10 minutter efter at du har grillet det, så at kødsaften kan samle sig. Det gør det også nemmere at skære det.

Stegetemperatur

Krydr kyllingen og forvarm grillen. Lad kyllingen grille i 10 minutter ved stærk varme. Sænk nu grilltemperaturen til mellem varme og steg kyllingen 1-1,5 timer, eller indtil kernetemperaturen har nået 75° C.

Tip:

Hvis du anvender TRU-Infrarød®-grillen med en støbejernsrist, skal du fjerne denne, inden du anbringer Char-Broil-grillspyddet. Lad emitterpladerne være i brændkammeret til at opsamle stegefedt, der drypper ned.
Du kan måske også lide disse artikler:

FISK, KØD ELLER GRØNTSAGER? FIND DEN PERFEKTE OPSKRIFT: