Roastbeef

Roastbeef

Roastbeefen er nok en af verdens mest velkendte udskæringer. Ud over fileten er det en oldgammel klassiker i slagterdisken, og den er både populær hos professionelle og nybegyndere. Kendetegnende for kødet er den særlige mørhed. Den opstår pga. musklernes fine fibre, da musklerne på denne del af oksen stort set ikke belastes.

Roastbeefens kød er meget saftigt, med et godt bid og med den karakteristiske fedtkant, der giver kødet ekstra aroma.

Directions

Step 1 af 4
Roastbeefen er placeret i lænden mellem højrebet og hoften – også kendt som den bagerste okseryg. Den opdeles i to dele: For det første den runde ende, der er placeret forrest, der strækker sig ind i det tilstødende højreb og her danner den magre del af ribeyen. Den nederste del af ryggen danner den anden del – den flade roastbeef. Hvis der på det flade delstykke stadig sidder knogler og den tilhørende filet, betegnes det som stort filetstykke. Man skærer også t-bone og porterhouse ud af dette stykke.

De internationale betegnelser

  • Tyskland – roastbeef/lende
  • Østrig – beiried/schossen
  • Frankrig – déhanché (med knogle) /faux filet (uden knogle)
  • Italien – tagliata
  • Storbritannien – striploin/short loin
  • USA – strip steak

Roastbeef eller rumpsteak – hvad er forskellen?

De to begreber forveksles ofte med hinanden eller også benyttes de synonymt. Men det er kun den halve sandhed – ved en roastbeef er der tale om hele ryggens delstykke. Rumpsteak betegner blot de enkelte steaks, der er udskåret af dette stykke.

Hele delstykket inddeles derudover i enkelte afsnit. Den bagerste del anses som flad roastbeef og den forreste som tyndsteg. Rumpsteaks stammer altså fra det forreste delstykke. Steaks fra det flade, bagerste stykke betegnes som sirloin (GB) eller club steaks (US).

Hvordan kan jeg tilberede en roastbeef?

Både på grillen, sous vide, ved særligt lave temperaturer eller sågar tilberedt omvendt – oksemørbraden giver dig et hav af muligheder.
Comments & Questions